Apetyt na Drogę

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
KUCHENNIK

Arroz con camarones

Krótko mówiąc, najprostszy na świecie ryż z warzywami i owocami morza. Latynoamerykańskie i hiszpańskie danie na szybką kolację lub lekki obiad.

Składniki (2-4 porcje)
200g  ryżu
250 g mieszanki owoców morza (krewetki koktajlowe, kalmary, macki kalmara, omułki)
1 średnia czerwona papryka
125 g groszku konserwowego z puszki (bez zalewy)
1 cebula
2 średnie pomidory
1 zielona papryczka chilli (bez pestek)
2 ząbki czosnku
pół szklanki zimnej wody
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie:

  • Gotujemy ryż
  • Na patelni z oliwą przez ok. 5 min podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i czosnek, aby warzywa zmiękły
  • Dodajemy zmrożoną lub świeżą mieszankę owoców morza i smażymy 5-7 min, od czasu do czasu mieszając, aż woda z mrożonki wyparuje, jeżeli mamy świeży produkt, smażymy ok. 2-3 min
  • Dodajemy groszek, drobno pokrojoną papryczkę chilli, pokrojone w kostkę pomidory, ryż i wodę, zostawiamy na średnim ogniu jeszcze przez ok. 10 min, mieszając, aby ryż nie przywarł do dna patelni,
  • Chwilę przed końcem doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyciskamy sok z połowy limonki i mieszamy ostatni raz
  • Podajemy z poszatkowaną natką pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *