Apetyt na Drogę

LUNCH BOX

Jak bezpiecznie „zapakować się” na lunch? :)

Nieraz w porannym pośpiechu zapominamy zabrać śniadanie, nie mówiąc już o jego zjedzeniu. W biegu pomiędzy domem a pracą czy szkołą kupujemy danie „wyjmij, wrzuć do mikrofali na 10 minut i ciesz się pysznym posiłkiem… z milionem chemicznych dodatków”. Zdarza się nam również wpadać na chwilę do piekarni po słodką bułę lub kanapkę, na którą wydajemy kolejne, i kolejne „5 złotych”, aż nasz portfel zaczyna świecić pustkami. Oczywiście sporą część wypłaty możemy wydać na odżywianie się na mieście i wtedy problem z głowy. Tylko czy na prawdę warto?

Lunch box, czyli pojemnik na lunch, może być w tym temacie naszym największym przyjacielem. Ja już się z nim zaprzyjaźniłam i chciałabym abyście i Wy odkryli, że zrobienie własnoręcznego posiłku do zabrania może stać się codzienną przyjemnością.

Aby Wam to jeszcze bardziej ułatwić, od poniedziałku do piątku, będę publikować pomysł na lunch box w formie drugiego śniadania lub lunchu. Poza tym w LUNCH BOX znajdziecie teksty o technicznej stronie, czyli samych pudełkach, sposobach pakowania, idei lunch boxa i, oczywiście, jak ten temat wygląda w innych krajach 🙂

Potrzebujecie jeszcze dodatkowej zachęty? To uwaga. Według amerykańskich naukowców osoby, które przynoszą swój własny lunch do pracy, ważą średnio o ok. 2,5 kilograma mniej, niż te, które odżywiają się na mieście 🙂

Nie czekając już ani chwili dłużej, zacznę od tego, że Was uspokoję. Opakowania do lunch boxów są jak najbardziej bezpieczne dla naszego zdrowia, pod jednym warunkiem: jeżeli wykonane są z certyfikowanego tworzywa, które nie jest szkodliwe dla żywności oraz przyjazne dla środowiska. Unikajmy więc pudełek, które nie zostały opisane odpowiednim oznakowaniem.

Na spodzie opakowania plastikowego powinien znajdować się znak graficzny trójkąta. W środku tej figury znajduje się cyfra od 1 do 7, symbolizująca materiał, z którego nasz lunch box został wykonany. W tabelce poniżej znajdziecie opis poszczególnych substancji.

1 PET/PETE

Tego opakowania nie używamy ponownie. Produkowane są z niego m.in. butelki plastikowe, naczynia jednorazowe, czy włókna sztuczne, jak np. poliester, polar

2 HDPE

Uważane za jedno z najbezpieczniejszych dla człowieka tworzyw. Pudełka z tym oznakowaniem będą bezpieczne dla naszego zdrowia, produkuje się z niego np. pojemniki i folie do pakowania żywności

3 PVC

Może wydzielać toksyny. Jedno z gorszych tworzyw do pakowania żywności, nie wolno go podgrzewać, produkuje się z niego np. folię spożywczą

4 PE-LD

Tworzywo do ponownego wykorzystania, jednak uważa się je za mniej bezpieczne niż 2 HDPE czy 5 PP

5 PP

To drugie tworzywo, które jest najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Oprócz pudełek na żywność wytwarza się z niego elementy karoserii samochodowej czy przewody 🙂

6 PS

Jest toksyczne, nie powinno być wykorzystywane do produkcji opakowań na żywność, ale czasem spotykamy się z nim zamawiając kawę w jednorazowym kubku czy biorąc jedzenie na wynos

7 (inne plastiki)

Również nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań na żywność, ponieważ mogą zawierać szkodliwy dla naszego zdrowia bisfenol A, czyli BPA. Może ona zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układów nerwowego i hormonalnego, dlatego ważne jest aby tego typu opakowania miały dodatkowe oznaczenie BPA free

Poza symbolami w trójkącie spotkacie się również z rysunkiem kieliszka i widelca, który informuje nas, że dane opakowanie jest przeznaczone do kontaktu z żywnością. Możemy więc być pewni, że nie zawiera substancji w ilościach szkodzących naszemu zdrowiu, nie zmienia również smaku czy zapachu żywności.

Symbol, na którym znajdują się talerze i natrysk wody, oznacza, że opakowanie możemy myć w zmywarce. Jeżeli lunch box nie będzie go posiadał, najlepiej umyć go ręcznie.

Żywność z lunch boxów często będziemy podgrzewać w mikrofalówce. Jeżeli nie chcemy tracić czasu i przekładać jedzenia na talerz, na naszym opakowaniu powinien znajdować się symbol mikrofali.

Symbole z temperaturami, zwykle w stopniach Celsjusza °C lub Fahrenheita °F, będą nam wskazywać do jakiej temperatury możemy nagrzać opakowanie, a symbol śnieżynki, że opakowanie można mrozić.

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam Wam symbolikę występującą na lunch box-ach, do których pewnie zamierzacie niebawem zapakować swój lunch. Jeśli macie doświadczenia z zabieraniem jedzenia do pracy lub szkoły, zachęcam do podzielenia się nimi w komentarzu 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *