Apetyt na Drogę

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
LUNCH BOX

Sałatka meksykańska ze słoika

Szybki i prosty lunch napakowany zdrowymi dodatkami. Czego chcieć więcej?

Składniki (2-3 porcje)
domowa salsa (przepis znajdziecie tutaj) lub gotowa kupiona
kilka liści poszatkowanej sałaty lodowej
2 średnie pomidory, pokrojone na kawałki
100g czarnej lub czerwonej fasoli z puszki
50g kukurydzy z puszki
500g mielonej wołowiny
chipsy tortilla lub nachos

Przyprawa do mięsa
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego chilli
1/2 łyżeczki rozkruszonej suszonej papryczki (użyłam jalapeno, ale jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, możecie pominąć ten składnik)
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Opakowanie

Słoik

Co robimy?

Najpierw przygotujemy przyprawę do mięsa, czyli mieszamy wszystkie składniki w małej miseczce. Gotowe.

Następnie przygotowujemy salsę, jeżeli nie mamy gotowej, i składniki na sałatkę. Mięso smażymy z dwiema łyżeczkami przyprawy, którą przygotowaliśmy. Myjemy i kroimy warzywa.

Teraz zaczyna się zabawa.

Będziemy układać warstwy w słoiku. Na spód idzie nasza salsa (połowa ilości), później sałata, pomidory, fasola, kukurydza, mięso, a na wierzch chipsy. Chipsy możemy również zapakować osobno do woreczka.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *