Apetyt na Drogę

LUNCH BOX

Curry z dyni + podpłomyki

Ostatnio dostaliśmy kilkukilogramową dynię bez konserwantów z maminego ogrodu. W związku z tym trzeba było ją jak najszybciej zagospodarować 🙂

Powstało więc między innymi poniższe danie. Dobre i na zwykły obiad, i na kolację oraz do naszego lunch boxa.

Czego potrzebujemy?

Curry z dyni
750g dyni pokrojonej w grubą kostkę
200 g pomidorów z puszki
200g ciecierzycy z puszki (bez zalewy)
400ml mleczka kokosowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego chilli (jeżeli nie lubicie średnio ostrych potraw, dodajcie na początek 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka kurkumy
4 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka mielonego curry
pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
olej

Podpłomyki
260 g mąki
150ml wody
1 łyżeczka soli

Co robimy?

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy obrany i starty czosnek, imbir i poszatkowaną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy chilli i kurkumę. Wszystko mieszamy. Po chwili dołączamy również pomidory, musztardę i mleczko kokosowe. Sos doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy pokrojoną dynię. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy jeszcze przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. 5 min przed końcem dodajemy ciecierzycę i mieszamy z resztą składników.

W międzyczasie przygotowujemy podpłomyki. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól oraz wodę. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli po wyrobieniu klei się do rąk, podsypujemy odrobiną mąki. Dzielimy ciasto na 7 części i rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki. Podpiekamy je 1 min z każdej strony na małym ogniu. Serwujemy na ciepło lub na zimno.

Jeżeli nie macie ochoty przygotowywać  podpłomyków, możecie po prostu ugotować biały ryż.

Pakujemy do wygodnego dwukomorowego lub dwupoziomowego pudełka i gotowe 🙂

 

2 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *